Bezpieczne zastosowanie materiałów z recyclingu do wytwarzania opakowań spożywczych

 

 

 

 

Pomimo obowiązywania unijnych przepisów dotyczących materiałów, mających kontakt z żywnością, istnieje wiele ograniczeń w stosowaniu odzyskanych tworzyw sztucznych w zastosowaniach, w których materiały wchodzą w styczność z żywnością, jako że takie materiały mogą dostarczać wyłącznie autoryzowane podmioty zajmujące się recyklingiem. Ograniczenia w pozyskiwaniu dopuszczonych materiałów z odzysku od lokalnych dostawców mogłoby prowadzić do stosowania niedopuszczonego tworzywa sztucznego, poddanego recyclingowi, oraz wynikłych z tego zagrożeń bezpieczeństwa. Ponadto, europejska branża opakowaniowa i podmioty zajmujące się recyklingiem spotykają się z silną konkurencją ze strony krajów rozwijających się.
Aby ustosunkować się do powyższych zagadnień, w finansowanym ze środków unijnych projekcie BANUS (Definition and development of functional barriers for the use of recycled materials in multilayer food packaging) opracowano struktury wielowarstwowe, przewidziane do wykorzystania w opakowaniach żywności.
Partnerzy realizujący projekt wykorzystali konwencjonalne polimery do oceny kilku własności opakowań jako barier funkcjonalnych - warstw tworzywa sztucznego, które przeciwdziałają przenikaniu substancji chemicznych, uwalnianych z tworzywa sztucznego lub papieru do zapakowanej żywności. Skupiono się na trzech studiach przypadków, reprezentujących trzy najważniejsze segmenty pod względem całkowitej wartości na rynku opakowań: półsztywne wielowarstwowe opakowania z tworzywa sztucznego, elastyczne wielowarstwowe opakowanie, wykonane z wielu materiałów oraz powlekane opakowanie kartonowe. We wszystkich trzech przypadkach wykorzystano różnorodne materiały, przetworzone za pomocą odmiennych technologii i mające różne zastosowania.
Zespół BANUS przebadał wydajność i adekwatność wypracowanych barier funkcjonalnych, umieszczonych pomiędzy warstwami materiałów z odzysku i żywnością, aby zapobiec przenikaniu zanieczyszczeń do żywności. Materiał oryginalny zastąpiono w określonej części papierem lub tworzywem sztucznym z odzysku w trzech wybranych strukturach. Celem było opracowanie bardziej ekologicznej struktury opakowania żywności.
W projekcie BANUS osiągnięto postęp, wykraczający poza standardy technologiczne i materiałowe, umożliwiający opracowanie nowych wielowarstwowych opakowań z własnościami, odgrywającymi rolę barier funkcjonalnych przy kontakcie z żywnością. Wśród tych materiałów przewidziano materiały, poddane recyclingowi.
Proponowane zastosowanie konwencjonalnych polimerów, które są w wyższym stopniu ekologiczne i niskokosztowe aniżeli dostępne odpowiedniki, doprowadzi do powstania nowych funkcjonalności. Pozwoli to otworzyć nowe potencjalne rynki dla tradycyjnych spółek recyclingowych z Europy, zapewniając bezpieczeństwo żywności z myślą o konsumentach.


 

 

brak nadchodzących wydarzeń.