Ograniczanie odpadów żywnościowych

28 czerwca 2016 r. Rada Unii Europejskiej przyjęła konkluzje pt. „Marnotrawienie i straty żywności”.
Co roku niemal jedna trzecia żywności zostaje zmarnowana lub utracona. W konkluzjach Rada proponuje szereg inicjatyw, które miałyby w przyszłości ograniczyć to zjawisko. Apeluje do państw członkowskich i Komisji, by skuteczniej monitorowały sytuację i zbierały dane w celu lepszego zapoznania się z problemem, by w przyszłym prawodawstwie Unii Europejskiej skupiły się na prewencji oraz na większym użyciu biomasy oraz by ułatwiły przekazywanie niesprzedanych produktów organizacjom charytatywnym.
Choć w konkluzjach Rada poparła obecne inicjatywy UE, zaapelowała też do Komisji Europejskiej, by poszerzyła swoje działania o kwestię strat żywności.

Tekst do pobrania - pobierz

 

 

 

 

 

 Sfinansowano z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu w ramach projektu "Ekoinnowacje w inteligentnych miastach"

 

brak nadchodzących wydarzeń.